Γιατί η ιστοσελίδα μου δεν εμφανίζεται στην Google;

No Comments

Γιατί η ιστοσελίδα μου δεν εμφανίζεται στην Google; Ένα ερώτημα για αρκετούς ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, το οποίο για να απαντηθεί, απαιτεί την εξέταση αρκετών επιμέρους παραγόντων.

Ο κάθε κάτοχος μιας ιστοσελίδας θα ήθελα να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της Google. Άλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρηστών του διαδικτύου που αναζητάει για προϊόντα ή υπηρεσίες, χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης.

Κάποιες ιστοσελίδες καταφέρνουν να εδραιωθούν στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης (SERPs), κάποιες άλλες τα καταφέρνουν μέχρι τη 2-3 σελίδα, ενώ κάποιες άλλες δεν εμφανίζονται καθόλου. Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό; Πάμε να τους δούμε αναλυτικά.

Πώς μπορώ να ελέγξω αν η ιστοσελίδα μου εμφανίζεται στην Google;

Αρχικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξεταστεί εάν η ιστοσελίδα σας δεν εμφανίζεται υψηλά στην Google, ή αν δεν έχει ανιχνευτεί καθόλου από τη μηχανή αναζήτησης. Ανάλογα με το τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να ακολουθηθεί και η αντίστοιχη λύση.

Προκειμένου να εξετάσετε εάν η ιστοσελίδα σας είναι καταχωρημένη στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, το μόνο που θα χρειαστεί είναι να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση με τον όρο: «site:yourwebsite.gr». Χρησιμοποιώντας τη λέξη «site:»μπροστά από το domain name σας, η Google θα εμφανίσει όλες τις σελίδες που είναι καταχωρημένες.

Εάν δείτε στα αποτελέσματα διάφορες σελίδες από την ιστοσελίδα σας, τότε τα ευχάριστα νέα είναι ότι το site σας κανονικά καταχωρημένο στα αποτελέσματα αναζήτησης, απλώς δεν είναι αρκετά βελτιστοποιημένο προς το SEO. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί κανένα αποτέλεσμα, παρά ένα μήνυμα ότι η αναζήτηση δεν απέφερε αποτελέσματα, θα πρέπει να αναζητήσετε περεταίρω την αιτία.

Γιατί δεν βγαίνει η ιστοσελίδα μου στην Google

Γιατί το site μου δεν εμφανίζεται στην Google;

Οι αιτίες που μια ιστοσελίδα / site δεν εμφανίζεται στην Google είναι αρκετές. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να αναζητηθεί περεταίρω, τι είναι εκείνο που εμποδίζει την καταχώρηση της δικής σας ιστοσελίδας. Συνοπτικά, οι βασικότεροι λόγοι που μια ιστοσελίδα δεν βγαίνει στην Google είναι:

  1. Η ιστοσελίδα σας είναι καινούρια
  2. Το site σας δεν επιτρέπει την ανίχνευση ή την ευρετηρίαση
  3. Η ιστοσελίδα σας δεν είναι φιλική προς το SEO
  4. Η Google σας έχει τιμωρήσει με κάποιο penalty

Πάμε να δούμε αναλυτικότερες πληροφορίες για κάθε έναν από τους ανωτέρω λόγους.

1. Η ιστοσελίδα σας είναι καινούρια

Οι νέες ιστοσελίδες ενδέχεται να μην εμφανίζονται αμέσως στην Google. Η μηχανή αναζήτησης χρειάζεται χρόνο για να ανακαλύψει και να ευρετηριάσει καινούρια site. Μάλιστα, μια εκτίμηση του χρόνου καταχώρηση νέων ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης είναι από 5 μέρες έως και μερικές εβδομάδες.

Η υπομονή είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή. Ωστόσο, για να συντομεύσετε τη διαδικασία αυτή, καλό θα ήταν να συνδέσετε την ιστοσελίδα σας με το Search Console της Google.

2. Το site σας δεν επιτρέπει την ανίχνευση από τις μηχανές αναζήτησης

Κάθε ιστοσελίδα διαθέτει ένα αρχείο robots.txt το οποίο είναι υπεύθυνο για το ποια bots μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας, να την ανιχνεύσουν και να την ευρετηριάσουν στα αποτελέσματα αναζήτησης. Εάν το συγκεκριμένο αρχείο διαθέτει λανθασμένες ρυθμίσεις, μπορεί να εμποδίζει την καταχώρηση της ιστοσελίδα σας στην Google.

Ωστόσο, η επεξεργασία του robots.txt απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε μια έμπειρη εταιρεία όπως η Qbrains Digital Marketing Agency.

3. Η ιστοσελίδα σας δεν είναι φιλική προς το SEO

Η τήρηση των κανόνων του SEO, αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα σε κάθε κατασκευή ιστοσελίδας. Μερικοί από τους βασικούς κανόνες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι:

  • Σωστή δομή της ιστοσελίδας
  • Ανταπόκριση από διάφορες συσκευές (Η/Υ, tablet, smartphone)
  • Ενσωμάτωση των κατάλληλων λέξεων κλειδιών
  • Ποιοτικό περιεχόμενο
  • Σωστή χρήση meta δεδομένων (τίτλοι και περιγραφές)

Ιστοσελίδες που δεν πληρούν τα βασικά του SEO, είναι πιο δύσκολο να εμφανιστούν στην Google, αφού ο ανταγωνισμός είναι αρκετά μεγάλος.

4. Η Google σας έχει τιμωρήσει

Η Google μπορεί να τιμωρήσει τις ιστοσελίδες που παραβιάζουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της, όπως η συμμετοχή σε αθέμιτες στρατηγικές SEO (black hat), η φιλοξενία κακόβουλου περιεχομένου και διάφορα άλλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Search Console για να ελέγξετε τυχόν χειροκίνητες ενέργειες σε βάρος της ιστοσελίδας σας. Εάν η Google σας έχει υποβάλει κάποιο penalty, θα περιγράφεται λεπτομερώς εκεί.

Προώθηση ιστοσελίδας με SEO

Γιατί η ιστοσελίδα μου δεν εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Google;

Εάν η ιστοσελίδα σας είναι καταχωρημένη στην Google αλλά δεν μπορεί να κερδίσει υψηλές κατατάξεις, τότε ο βασικός παράγοντας είναι το SEO της. Σίγουρα, ο καθένας θέλει να βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της Google, ή και στις πρώτες θέσεις της. Ο αριθμός νέων επισκεπτών και πελατών που μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο είναι σίγουρα εντυπωσιακός.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για τα πρώτα αποτελέσματα της Google είναι τεράστιος, καθιστώντας την εξασφάλιση υψηλών κατατάξεων μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Μια ιστοσελίδα που θέλει να εδραιώσει την παρουσία της στις πρώτες θέσεις της Google, θα πρέπει να ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική βελτιστοποίησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα: Προώθηση ιστοσελίδων με SEO.

Παρακάτω, θα δούμε μερικές αναλυτικές πληροφορίες για τους λόγους που μπορεί η ιστοσελίδα σας να μην εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της Google.

Μεγάλος ανταγωνισμός στον κλάδο σας

Εάν η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο, η πρώτη σελίδα μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Επικεντρωθείτε σε εξειδικευμένες λέξεις-κλειδιά και δημιουργήστε πολύτιμο περιεχόμενο για να βελτιώσετε σταδιακά την κατάταξή σας.

Μια ολοκληρωμένη στρατηγική SEO θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις κατατάξεις σας και σταδιακά να κερδίσετε μια θέση στην πρώτη σελίδα. Ιδιαίτερα χρήσιμο μπορεί να φανεί και το τοπικό SEO, το οποίο αν και πιο περιορισμένο ως προς τις περιοχές στόχευσης, μπορεί να επιφέρει γρηγορότερα αποτελέσματα.

Η ιστοσελίδα σας έχει σφάλματα

Οι λανθασμένες πρακτικές SEO μπορεί να εμποδίσουν την υψηλότερη κατάταξη του site σας. Πραγματοποιήστε έναν λεπτομερή έλεγχο σε διάφορους παράγοντες του SEO. Ζητήματα όπως τα broken links, το διπλότυπο περιεχόμενο και η απουσία meta tags, αποτελούν βασικούς παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε.

Εκτός από τη βασικές βελτιστοποιήσεις, για να καταφέρετε να κερδίσετε τις πρώτες θέσεις των μηχανών αναζήτησης, θα πρέπει να εστιάσετε και σε άλλους κρίσιμους παράγοντες. Η εφαρμογή σήμανσης δεδομένων (schema markup) είναι επίσης ένα στοιχείο που ενισχύει τα οργανικά αποτελέσματα.

Γιατί η ιστοσελίδα μου δεν εμφανίζεται στην Google

Η ιστοσελίδα σας δεν είναι φιλική προς τα κινητά τηλέφωνα

Με την αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η Google δίνει μεγάλη προτεραιότητα σε ιστοσελίδες που είναι φιλικές προς κινητά τηλέφωνα (mobile friendly websites). Βεβαιωθείτε ότι το site σας ανταποκρίνεται και παρέχει τη βέλτιστη εμπειρία σε χρήστες που περιηγούνται από smartphones και tablets. Ένας από τους βασικούς λόγους που στην εταιρεία μας, η κατασκευή eshop και ιστοσελίδων γίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στη βελτιστοποίηση για τις κινητές συσκευές.

Χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης

Ένας επίσης βασικός παράγοντας στον οποίο δίνει μεγάλη έμφαση η Google, είναι η ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων. Βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε χαμηλή ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας είναι το «βαρύ» περιεχόμενο, όπως επίσης και η μη αξιοποίηση της προσωρινής αποθήκευσης και της συμπίεσης αρχείων.

Η φιλοξενία ιστοσελίδων σε υψηλής ταχύτητας servers είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε, εάν θέλετε την ταχύτερη δυνατή φόρτωση της ιστοσελίδας σας. Εάν μάλιστα θέλετε να ελέγξετε την ταχύτητα φόρτωσης, μπορείτε εύκολα να το κάνετε χρησιμοποιώντας το Google PageSpeed Insights. Ένα εργαλείο που παρέχεται από την ίδια την Google και προσφέρει αρκετά χρήσιμα δεδομένα.

Η ιστοσελίδα σας δεν έχει υψηλό authority

Οι ιστοσελίδες με υψηλό authority, τείνουν να κατατάσσονται υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης. Στην ουσία, το authority αντιπροσωπεύει το κύρος της ιστοσελίδας σας στο διαδίκτυο, με έναν από τους βασικότερους δείκτες να είναι τα Backlinks.

Οι σύνδεσμοι από ιστοσελίδες τρίτων, όπως άλλα sites και blogs, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κύρους της ιστοσελίδας σας και κατά συνέπεια να οδηγήσει υψηλότερες κατατάξεις. Ωστόσο, η δημιουργία backlinks θα πρέπει να γίνεται φυσικά και όχι με αθέμιτες τεχνικές που μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια τιμωρία από την Google.

Αυτό σημαίνει ότι εσείς θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην παροχή ποιοτικού περιεχομένου, τα οποίο θα προσελκύσει φυσικά backlinks προς την ιστοσελίδα σας.

Γιατί η ιστοσελίδα μου δεν εμφανίζεται στην Google – Συμπεράσματα

Η εξασφάλιση υψηλών κατατάξεων στην Google αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους κάθε ιστοσελίδας. Όπως είδαμε παραπάνω, αρκετοί παράγοντες μπορεί να στερήσουν από την ιστοσελίδα σας, την καταχώρηση στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης.

Επιπρόσθετα, ακόμη και αν η Google ανιχνεύσει και ευρετηριάσει την ιστοσελίδα σας, η εμφάνιση στην πρώτη σελίδα είναι κάτι που απαιτεί αρκετή προσπάθεια και μια ολοκληρωμένη στρατηγική.

Εάν αντιμετωπίζεται πρόβλημα στην ανίχνευση της ιστοσελίδας σας από τις μηχανές αναζήτησης, ή θέλετε να βελτιώσετε τις κατατάξεις σας και να φτάσετε στην πρώτη σελίδα της Google, τότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Η εταιρεία Qbrains προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες digital marketing, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθησης ιστοσελίδων μέσω του SEO, βοηθώντας σας να εδραιώσετε την παρουσία σας στις πρώτες θέσεις των οργανικών αποτελεσμάτων. Οι έμπειροι επαγγελματίες μας θα φροντίσουν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την πλέον κατάλληλη στρατηγική SEO.

Qbrains | Complete Digital Marketing Agency

Η ομάδα μας αναπτύσσει αποτελεσματικές στρατηγικές για επιχειρήσεις που σκέφτονται μπροστά. Διατηρούμε ένα αποδεδειγμένο ιστορικό για την αύξηση των αποτελεσμάτων των πελατών μας στις μηχανές αναζήτησης και στα Social Media
Qbrains Complete Digital Marketing Agency
5.0
Google Rating
5.0
js_loader

Ζητήστε έναν ΔΩΡΕΑΝ έλεγχο Ιστοσελίδας

Προσφέρουμε επαγγελματικές υπηρεσίες Προώθησης Ιστοσελίδων SEO που βοηθούν τους πελάτες μας να αυξήσουν τα οργανικά τους αποτελέσματα δραστικά, ακόμη και όταν πρόκειται για εξαιρετικά ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά.

Εγγραφή στο Newsletter μας

Σχεδόν κάθε εβδομάδα θα σας έρχονται στο email σας, φρέσκα άρθρα για τεχνικές, τεχνολογίες, marketing πρακτικές κ.α. Δεν θα σας γεμίσουμε ποτέ με SPAM.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλα τα Άρθρα

Αφήστε ένα μήνυμα